جلسه دفاع از رساله دکتری: آقای امین سرفراز
خلاصه خبر: استخراج ترکیبات فراسودمند از سبوس گندم با استفاده از برخی تیمارهای فیزیکی و شیمیایی و آنزیمی و تولید نوشیدنی بر پایه عصاره سبوس گندم ارائه کننده:آقای امین سرفراز استاد راهنمای اول : : آقای دکتر محمد حسین عزیزی استاد مشاور اول :آقای دکتر حسن احمدی گاولیقی استاد مشاور دوم:آقای دکتر محسن برزگر استاد ناظر خارجی : آقای دکتر سید علی رضوی استاد ناظر خارجی: آقای دکتر منوچهر حامدی استاد ناظر داخلی:آقای دکتر محمد علی سحری استاد ناظر داخلی:خانم دکتر زهره حمیدی اصفهانی مکان :سالن آمفی تئاتر 1 تاریخ:10/7/95 ساعت: 30/8 چکیده: سبوس گندم به عنوان محصول جانبي آسياب، يك منبع غني از فيبر رژيمي و ضداكسايندههاي فنولي ميباشد. بخش مهمي از فيبر رژيمي در سبوس گندم آرابينوزايلان نامحلول مي باشد. همچنين اغلب ضداكسايندههاي فنولي سبوس از نظر ساختاري متصل و غير محلول هستند. فيبر غيرمحلول در مقايسه با فيبر محلول، خواص فراسودمند كمتري دارد. با فراوري سبوس گندم ميتوان آرابينوزايلان محلول استخراج كرده و اليگوساكاريدهاي محلول توليد كرد. در اين پژوهش ابتدا تركيب فيزيكوشيميايي و خواص فراسودمند محصولات جانبي آسياب گندم بررسي و مقايسه شد. سبوس گندم به عنوان محصول جانبي غني از فيبر انتخاب شد. سبوس گندم توسط آسياب چكشي خرد شد و فراكسيونهاي مختلف از آن حاصل شد. تركيب فيزيكوشيميايي وخواص فراسودمند فراكسيونهاي مختلف تعيين شد و فراكسيون 355-250 به عنوان فراكسيون غني از فيبر فراوري شد. ابتدا نشاسته از سبوس گندم توسط تيمار شستشو با آب حذف شد. سبوس بدون نشاسته توسط تيمار آبكافت خودبخودي در دماها و زمانهاي مختلف (145 و °C160 به مدت 1 وh 2) فراوري شد. همچنين اثر پيش تيمار خيساندن در اسيد رقيق (سولفوريك اسيدg/L 1) بر كارآيي تيمار آبكافت خودبخودي بررسي شد. نتايج نشان داد با افزايش شدت تيمار، pHكاهش يافته و محتوي مواد جامد محلول، قند احياء، قند كل و پنتوزان محلول افزايش نشان داد. همچنين با افزايش شدت تيمار، رنگ عصاره افزايش يافته و غلظت فورفورال، ليگنين محلول، محتوي فنول كل و فعاليت ضداكسايشي عصاره افزايش نشان داد. با افزايش شدت تيمار، غلظت قند آزاد، قند كل، اليگوساكاريد محلول، گلوكورونيك اسيد و گالاكتورونيك اسيد افزايش مييابد. پيشتيمار اسيد رقيق كارايي استخراج را افزايش داده و توليد رنگ و محتوي فورفورال را كاهش داد. با تيمار Pt-160-2h، 97/47% آرابينوزايلان (معادل 9/22% ماده خشك سبوس اوليه) استخراج شد و مجموع اليگوساكاريد كل mg/ml276/5 (معادل 99/24% ماده خشك سبوس اوليه) توليد شد. همچنين آبكافت آنزيمي سبوس گندم توسط آنزيمهاي زايلاناز Pentopan Plus BGو Veron 191 Sبررسي و مقايسه شد. زايلاناز PPBGدر مقايسه با Veronتوليد قند احياء بالاتري نشان داد. اثر پيشتيمار آبكافت خودبخودي خشك (°C160 به مدت h1) بر آبكافت آنزيمي سبوس گندم (مخلوط 1% حجمي/وزني DSWB) توسط زايلانازهاي تجاري بررسي شد. بالاترين غلظت زايلواليگوساكاريد با DP6-2، در محصول آبكافت آنزيمي PPBG(68/6% ماده خشك سبوس اوليه، معادل با 00/14% آرابينوزايلان اوليه) يافت شد. جهت توليد عصاره سبوس گندم، سبوس پيشتيمار شده با آبكافت خودبخودي خشك در غلظت 7% تحت اثر آنزيم زايلاناز PPBGقرار گرفت و كدورت عصاره خام توسط الترافيلتراسيون كاهش داده شد. نوشيدنيهاي مختلف برپايه عصاره سبوس گندم (50%) فرموله شد. ارزيابي ارگانولپتيكي نشان داد نوشيدني هاي با 10 و 15 درصد (حجمي/وزني) شربت فروكتوز بالاترين پذيرش را داشتند. 6 مهر 1395 / تعداد نمایش : 4151
|