متن کامل خبر


 
همایش بین‌المللی عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم در دانشگاه برگزار شد

خلاصه خبر: همایش بین‌المللی عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم با حضور معاون حقوقی رییس جمهور و معاون اجتماعی و پیشگیری از جرم قوه قضائیه، رییس دانشگاه، استادان و صاحبنظران رشته حقوق، حقوقدانان برجسته داخلی و بین المللی در سالن شهید چمران دانشگاه برگزار شد.


همایش بین‌المللی عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم با حضور معاون حقوقی رییس جمهور و معاون اجتماعی و پیشگیری از جرم قوه قضائیه، رییس دانشگاه، استادان و صاحبنظران رشته حقوق، حقوقدانان برجسته داخلی و بین المللی در سالن شهید چمران دانشگاه برگزار شد.
در این همایش دو روزه کارشناسان و متخصصان رشته حقوق دیدگاههای خود در زمینه عدالت ترمیمی را مطرح پرداختند.
دکتر احمدی رییس دانشگاه در آغاز برگزاری این همایش با اشاره عنوان این همایش اظهار داشت: عدالت ترمیمی هم دارای مبانی اسلامی است و و هم مبانی ایرانی. سوره های قرآن با بسم الله الرحمن الرحیم شروع می شود که در آن مفاهیم عدالت ترمیمی وجود دارد. با این معنا که اگر ببخشید اجرتان محفوظ است.

همایش بین‌المللی عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم

همایش بین‌المللی عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم

رییس دانشگاه در ادامه تصریح کرد: جبران مافات و رعایت حقوق مردم و تنبه مجرم نباید فراموش شود، خداوند پیام داده من از حق خودم می گذرم ولی از حق الناس خیر.
دکتر احمدی افزود: فرآیند حقوقی و قضایی با توجه به رشد فرآیندهای اجتماعی و سیاسی و تبعات ناشی از آن باید به نحو مطلوب تحلیل شود و ما دانشگاهیان باید در این زمینه پیشگام باشیم.
وی در پایان سخنان خود از دانشکده حقوق که مبتکر برگزاری این همایش است تقدیر کرد و گفت: این دانشکده، دانشکده نام آور در عرصه تحقیقات و نوآور و ورود به مسائل سخت حقوقی و پیچیده است. امیدوارم این همایش شروع یک جریان علمی و اخلاقی برای مسائل حقوقی باشد و ثمرات آن را مردم با رفع نابسامانی های حقوقی و رفع مشکلات شان احساس کنند.
در ادامه معاون پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه گفت: امروزه تعداد قابل توجهی از مردم تمایل دارند که اختلافات آنها با روش‌های سنتی مانند گفت‌وگو برطرف شود.
محمدباقر الفت در همایش بین‌المللی عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم که صبح امروز در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، گفت: عدالت ترمیمی به دنبال پیشگیری از جرم، بزه‌دیدگی افراد و جلب مشارکت جامعه محلی در حل و فصل دعاوی است.
وی ادامه داد: در دیدگاه ترمیمی بزهکار به عنوان اولین هدف در برابر بزه‌دیده مسئول شناخته می‌شود و در این دیدگاه بزهکار به تحمل کیفر محکوم نمی‌شود. بلکه با بکارگیری روش‌هایی مانند میانجی‌گری، مذاکره و صلح و سازش اسباب حل اختلاف طرفین فراهم می‌شود و با ایجاد آشتی بین افراد روابط آسیب دیده بین آنها نیز ترمیم می‌شود.
معاون پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه خاطرنشان کرد: در واقع اجرای الگوی عدالت ترمیمی مبتنی بر مشارکت بزهکار و بزه‌دیده و اعضای جامعه محلی است و بدون این سه ضلع مثلث امکان عدالت ترمیمی وجود ندارد.
الفت افزود: امروزه تعداد قابل توجهی از مردم تمایل دارند که اختلافات آنها با روش‌های سنتی مانند گفت‌وگو برطرف شود و در بسیاری از موارد مجازات بزهکار همه انتظارات بزه‌دیده را برآورده نمی‌کند در واقع بهتر است اجرای عدالت به گونه‌ای باشد که پیش از آن بزهکار احساس کند که با او رفتار عادلانه شده است.

همایش بین‌المللی عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم

همایش بین‌المللی عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد در جامعه ما ظرفیت‌های زیادی برای دستیابی به الگوی عدالت ترمیمی وجود دارد و قوه قضائیه انتظار دارد تا هرچه زودتر ایرادات الگوی عدالت ترمیمی برطرف و اجرای آن تسریع شود.
معاون حقوقی رئیس جمهوری گفت: دستگاه های اجرایی نباید پرونده های اختلاف خود را به قوه قضاییه ارجاع دهند، در غیر این صورت جریمه خواهند شد.
الهام امین زاده روز سه شنبه در همایش بین المللی عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم افزود: در معاونت حقوقی هزینه دادرسی حق الوکاله و هزینه کارشناسی به شدت کاهش یافته و بصورت رایگان پنج هزار میلیارد ریال دعاوی حقوقی حل وفصل شده که این امر می تواند تبدیل به الگویی شود.
وی با بیان اینکه مجازات اسلامی سرکوب گرایانه نبوده بلکه ایجاد حیات می کند، تاکید کرد: هدف حقوق جزای اسلامی ترمیم مداری بین بزه دیده و بزهکار است.
امین زاده افزود: مرجع تظلم دادگستری و نظام قضایی است اما زمانی که مردم نگاه انتقام گیرنده ندارند، باید به سمت سیاست مشارکتی برویم تا طرفین با بهره گیری از میانجی گیری، گردهمایی های محلی و نظام های داوری، به حل و فصل اختلاف بین یکدیگر بپردازند.
معاون حقوقی رئیس جمهوری همچنین آیین نامه حل اختلاف بین دستگاه های اجرایی از طریق سازوکارهای داخلی دستگاه مجریه را از جمله اقداماتی دانست که در دولت تدبیر و امید و در معاونت حقوقی ریاست جمهوری از مفهوم عدالت ترمیمی وام گرفته شده است.

همایش بین‌المللی عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم

وی در سخنانی هدف از عدالت ترمیمی را جبران ضرر بزه دیده و اصلاح بزهکار دانست و تاکید کرد: نباید با بزهکار صرفا با سیاست قضایی سرکوبگرایانه برخورد کرد تا در پایان دوره مجازات از جامعه فاصله بگیرد بلکه باید مسئولیت پذیر و اجتماعی شود.
گفتنی است در ابتدای این همایش دکتر فرجیها دبیر این همایش و دکتر شهبازی نیا رییس دانشکده حقوق دانشگاه به ارائه گزارشی از اقدامات صورت گرفته پرداختند.

 


29 اردیبهشت 1395 / تعداد نمایش : 2876